Tuesday , November 24 2020
Naslovna / ŽIVOT / Saveti / Vežbe disanja koje mogu da vam promene raspoloženje i produže život
Foto-ilustracija: pixabay.com

Vežbe disanja koje mogu da vam promene raspoloženje i produže život

Disanje je nešto što naše telo radi spontano i o njemu uglavnom ne razmišljamo, ali ako ga osvestimo, možemo da promenimo svoje raspoloženje, izlečimo se od bolesti i čak produžimo život.

Čovek koji je pod velikim pritiskom, pod stresom, u lošem raspoloženju i lošem psihičkom stanju, disaće plitko, nepravilno i neravnomerno. Ako pokušava dad pobegne od situacije koja ga muči, često će zadržavati dah i po nekoliko sekundi, a zatim će nekoliko puta brzo udahnuti i izdahnuti. Takvo disanje je neprirodno i odraz je lošeg psihičkog stanja.

Ono što je ohrabrujuće jeste činjenica da nije samo disanje odraz psihičkog stanja, već je i naše psihičko stanje odraz disanja. To znači da svesnim disanjem možemo da promenimo svoje stanje. Naravno, kompleksni psihički problemi se ne mogu rešiti jednostavno promenom ritma disanja, ali se tako mogu osvestiti i otvoriti put da se na pravi način suočimo s problemima i rešimo ih.

U indijskoj tradiciji postoji verovanje da se svuda oko nas nalazi životna energija – prana. Disanjem mi tu energiju unosimo u našu dušu te ona živi, a od načina kako je unosimo, zavisi i kako će živeti, odnosno u kom će stanju biti.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Ove vežbe disanja će vam pomoći da rešite mnoge svoje psihičke probleme, ali ono što je neophodno jeste svesnost. Morate postati svesni svog disanja i kad ne vežbate, odnosno, morate istrenirati sebe da primetite svaku negativnu promenu u disanju i odmah sprečite da se to stanje produbi.

Ako je slučaj da ste već navikli da dišete nepravilno, ovim vežbama ćete poboljšati situaciju i vratiti disanje u normalan tok.

Tehnika 4-4 ili 4-2

Ova vežba može se raditi u stanju mirovanja ili u hodu. Zauzmite udoban sedeći položaj, udahnite i izdahnite duboko par puta i počnite da brojite sekunde udaha i izdaha. Najzahtevnija varijanta vežbe se radi tako što svaka faza traje po 4 sekunde. Dakle, udah 4 sekunde, zatim 4 sekunde pauze, 4 sekunde izdah i ponovo 4 sekunde pauze.

Manje zahtevne varijante se rade ovako – udah 4, pauza 4, izdah 4, pauza 2 – i – udah 4, pauza 2, izdah 4, pauza 2.

Počnite s najlakšom varijantom pa blagovremeno isprobajte teže.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Isto to možete raditi u hodu (to treba da bude lagana šetnja, nemojte pokušavati dok negde žurite), samo ćete sekunde zameniti ravnomernim koracima.

Oratite pažnju na sledeće stvari – svaki udah treba da počne iz stomaka, dakle treba da imate osećaj kao da prvo vazduhom punite stomak, pa tek onda grudni koš, a prilikom izdaha obrnuto, prvo ispraznite grudni koš, pa tek onda stomak.

Deo kapaciteta pluća treba da ostane nepopunjen prilikom udaha, isto kao što deo vazduha treba da ostane u plućima prilikom izdaha, odnosno, ne treba da udišete i izdišete skroz do kraja. Takođe treba dobro “izmeriti” koliko vazduha vam je potrebno i kojom brzinom treba da dišete da bi ravnomerno napunili ili ispraznili pluća za tačno 4 sekunde.

Vežba za stresne situacije

Ako osećate da ste u stanju blagog mentalnog rastrojstva i ne možete da se opustite i uravnotežite disanje, a kamoli da pravilno izvedete prethodnu vežbu, probajte s plitkim disanjem.

Udahnite brzo i kratko na nos (ovog puta grudnim košem i to vrhom, dakle pri udahu bi trebalo da se stomak malo uvuče, a pri izdahu izbaci), a izdahnite oštro i snažno na usta. Posle izdaha napravite jednu jako kratku pauzu i ponavljajte ciklus dok ne probijete blokadu. Možete osetiti blagu vrtoglavicu i čak se preznojiti. Kad osetite da ste uspeli da probijete blokadu, odnosno da se vaše stanje promenilo, udahnite nekoliko puta duboko, i polako smirite dah sve dok ne počnete prirodno da dišete.

Ove vežbe će pomoći da uravnotežite razmenu energije sa okolinom i time i svoje psihičko stanje, ali ono što je pravi dar, jeste da što češće budete svesni svog disanja i time naviknete sebe da uvek, nekim krajičkom svesti, pratite sebe kako dišete. Kažu da se Buda prosvetlio tako što je godinama neprekidno bio svestan svog disanja.

Novo doba

Pročitaj još

Ako imate neke od ovih osobina, rođeni ste sa prirodno povišenom frekvencijom

Ceo univerzum je velika zamršena mreža koja povezuje sve što postoji. Tako je kreirana i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *