Monday , November 30 2020
Naslovna / MISTERIJE / TAJNA TUTANKAMONOVOG BODEŽA: Sečivo nije sa ove planete
Foto-ilustracija: pixabay.com

TAJNA TUTANKAMONOVOG BODEŽA: Sečivo nije sa ove planete

Zajedničkim snagama, naučnici iz Egipta i iz Italije, analizirali su sečivo bodeža pronađenog u Tutankamonovom sarkofagu, u piramidi, 1925. godine, i ovog puta zasigurno utvrdili da je izrađeno od metala koji nije sa ove planete.

Obrada metala u to vreme bila je pokazatelj civilizacijskog napretka, pa su prema tome određivane i epohe koje su nazivane bakarna, gvozdena i bronzana. Međutim, sečivo Tutankamonovog bodeža ima takvu leguru, da ne može pripadati nijednoj od tih epoha, već je “vanzamaljskog porekla”.

Analize su već mnogo puta rađene, ali nije se došlo do zaključka oko kojeg bi se naučnici složili, već su rezultati bili predmet stalnih polemika. Ovog puta korišćena je naprednija metoda takozvane fluorescentne spektometrije i rezultati su nedvosmisleni – legura ima isti odnos metala kao meteoriti.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Naime, gvozdeni predmeti, zemaljskog porekla, napravljeni pre 19. veka, po pravilu u sebi imaju maksimalno 4% nikla, dok Tutankamonov bodež ima čak 11%. Dalje, legura sadrži i specifičan odnos nikla i kobalta kao i meteorit Kargo, otkriven 2000. godine u blizini Aleksandrije.

Stari Egipćani su znali za “nebesko gvožđe”, kako su ga zvali, što je zabeleženo u njihovoj tradiciji, a ovo otkriće je konačno potvrdilo da su od njega kovali dragocene predmete, za koje su verovali da poseduje magijske moći.

Druga istraživanja su pokazala da ovo nije prvi put da su stari Egipćani koristili “nebesko gvožđe”. Čak 3200 godina pre nove ere, od legura iz meteorita napravljeno je devet malih perlica koje su pronađene u grobnici iz Gerzeanskog perioda, pre pojave faraona, dok su se vladari donjeg i gornjeg Egipta još borili za prevlast.

Novo doba / WileyOnlineLibrary (Meteoritics&PlanetaryScience)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *