Wednesday , December 2 2020
Naslovna / ALTERNATIVNA MEDICINA / TAJLANDSKA MASAŽA! Drevna isceljujuća metoda nam je svima dostupna
Foto-ilustracija: pixabay.com

TAJLANDSKA MASAŽA! Drevna isceljujuća metoda nam je svima dostupna

Tajlandska masaža je drevna isceljujuća metoda o kojoj vladaju mnoge kontroverze, pa je neki smatraju seks-masažom. Mmeđutim, istina o ovoj fenomenalnoj tehnici je sasvim drugačija.

Seksualnu konotaciju verovatno je dobila jer se radi telom (laktom, kolenom, gluteusom). Onaj koji radi masažu često sedne ili legne na svog pacijenta. Tako nešto zapadni um, sa svojim vekovima potiskivanja seksualnosti, odmah vidi kao seks-metodu.

Istini za volju, budući da nam takva vrsta kontakta s nepoznatom osobom nije u kulturi, ova metoda je pravi dar za ljubavne parove i porodice.

Tajlanska masaža, ako bismo bukvalno preveli sa “Thai” jezika, znači “Drevna masaža” i smatra se da je prisutna već nekoliko hiljada godina, a ono što je interesantno u vezi sa ovom metodom je to da je i dan danas deo zdravstvenog sitema Tajlanda.

Ova drevna tehnika bazira se na osnovama kineske akupunkture i indijske joge. To je uobičajen tajlandski kulturalni miks dveju starih civilizacija.

Još jedna specifičnost u vezi sa ovom masažom jeste da se ne koriste nikakva ulja. Takođe, klijent može da bude normalno obučen dok se obavlja tretman.

Tokom masaže, telo se pritiska i razvlači u položaje koji imaju isceljujući efekat i tako zadržava. Pritisak se zatim pojačava ismanjuje po osećaju. Zato ovu metodu često zovu joga-masaža, budući da maser i klijent često završe u položajima koji podsećaju na jogu

Foto-ilustracija: pixabay.com

Ceo sistem masaže, tehnika i položaja tela je prilično kompleksan, ali svako može koristiti ovu metodu i bez naprednog znanja. Ako se, uz puno osećaja, naslonite na telo drage osobe, dlanom ili laktom, i izvršite pritisak koji joj je prijatan, tajlanska masaža se već dešava.

Nećemo pokušati da objasnimo tehnike, već principe.

Oboma mora da bude prijatno

Kao i kod konvencionalne masaža, i ovde ćemo se sresti sa bolnim tačkama i regijama na telu. Kada se te regije pritisnu, blago ali postojano, javlja se prijatan bol. Postoji prag nakon kojeg bol prelazi u neprijatan i taj prag ne bi trebalo prelaziti, već samo doći do njega.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Opuštenost

Kada se prekorači prag bola, mišići (koji su predmet masaže) se stežu i masaža prestaje da se dešava. Dakle pritisak treba prilagoditi tako da se osoba ne steže već opušta. Prag bola se tokom masaže pomera i kada je osoba spremna da izdrži veći pritisak, treba ga povećati, ali nikako toliko da počne da steže mišiće.

Iscedite mišić

Kada se postigne atmosfera opuštenosti i osoba počne da pomera prag bola, onda treba iskoristiti pritisak dlana ili lakta i bukvalno iscediti mišić od ustajale krvi.

Tako pritiskajte mišiće leđa (uz kičmu ali ne po kičmi), vrata, gluteusa, nogu i ruku. Opuštajte se, iscedite mišiće od ustajale krvi i od toga napravite neku vrstu meditacije.

Parovi koji budu primenjivali ovu metodu, potpuno laički amaterski, ali uz osećaj i pažnju, postići će gotovo isti efekat po zdravlje kao da su posetili profesionalnog terapeuta.

Novo Doba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *