Monday , November 30 2020
Naslovna / ŽIVOT / Psihologija / Steknite sposobnost “rastegljive pažnje” i pročitajte svačiji govor tela
Foto-ilustracija: pixabay.com

Steknite sposobnost “rastegljive pažnje” i pročitajte svačiji govor tela

Moć rastegljive pažnje je veština koja može da vam pomogne da prevaziđete mnoge prepreke u životu, a da ne govorimo o tome da će vaše sposonosti u bilo kom poslu biti mnogo veće. 

Trbalo bi da bude korisna za ljude koji se bave poslovima usko vezanim za komunikaciju s ljudima, sastancima licem u lice, prezentacijama, konferencijama…

Fleksibilna pažnja je mogućnost da birate između uske pažnje, odnosno situacije kad ste fokusirani na nešto, i difuzne pažnje, kada niste fokusirani i kada vam je pažnja rasuta.

Sužena pažnja nas čini specifičnim ali zahteva podelu pažnje na manje komade. Na primer, vi sad čitate ovaj tekst i ne obraćate pažnju ni na šta što se dešava oko vas. Širenje pažnje vam omogućava da sagledate veliku sliku i da je povežete sa svim elementima.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Evo kako funkcioniše sposobnost rastegljive pažnje

Da li možete da postanete svesni rastojanja koje se nalazi između vas i ekrana, na kojem čitate sada ovaj tekst? Nemojte prestajati sa čitanjem, a istovremeno budite svesni prostora ispred i oko ekrana u isto vreme. Nastavite da čitate i primetite zvuke oko vas (zujanje frižidera, šum kola, cvrkutanje ptica…). Uvek postoji neko dešavanje oko nas. Kada nam je pažnja sužena, onda smo ta dešavanja odsekli iz naše svesti. Nastavite da čitate, budite svesni rastojanja, zvuka i postanite svesni onoga što vaša desna ruka dodiruje. Sad vam je jasno da možete razumeti šta čitate iako je vaša pažnja usmerena i na druge stvari, sem čitanja. Sad ste upravo učinili vašu pažnju fleksibilnom.

Mnoga zanimanja se baziraju na komunikaciji s ljudima, a osnova takvog dobrog poslovanja je da znate da komunicirate s ljudima. Što ste bolji u toj veštini, lakše ćete ih pridobiti, puštajući ih da govore, slušajući njihove priče, prikupljajući pritom više informacija koje vam mogu biti od koristi. Većina informacija dolaze s rečima i treba da se oslonite na to, ali kada savladate tehniku rastegljive pažnje bićete u mogućnosti da čitate njihov govor tela, a to vam može mnogo pomoći.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Moći ćete da razgovarate sa nekim, da pratite tok razgovora, a da pritom primećujete njegove ruke, lice, celo telo, da primetite promene u tonu glasa, da li je ta osoba nervozna, opuštena i mnogo drugih stvari. Možete istovremeno biti svesni i svog tela i primetiti kako ono reaguje na određene situacije.

Pokušajte već danas. Posmatrajte ljude oko sebe, postanite svesni prostora oko njih i između njih i sebe. Radite to opušteno, ne žurite se, shvatite to kao zabavu. Ubrzo ćete biti u mogućnosti da sagledate celu situaciju. Sve je to stvar vežbe.

Dobro je znati da vežbanje fleksibilne pažnje pomaže u kontrolisanju bola, napada panike, smanjenju napetosti. Možete imati dobar i kvalitetean san svake noći, trenutni osećaj smirenosti kad god poželite i postaćete mnogo kreativniji. Vežbajte svakodnevno, koliko god vam je prijatno i videćete da se pred vama otvara čitav jedan novi svet.

Novo doba / CollectiveEvolution

Pročitaj još

PSIHOLOŠKI AIKIDO: Ruski psiholog otkriva kako da rešite sve životne probleme

Mihail Litvak je jedan od najpriznatijih svetskih psihologa današnjice. Ovih 20 saveta, iako su kratki, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *