Tuesday , December 1 2020
Naslovna / ASTRO / Šta su STAROSLOVENSKE RUNE, koliko su stare i kako su nastale? Evo odgovora
Ilustracija: Dostana Janković/Svetlana Čučković

Šta su STAROSLOVENSKE RUNE, koliko su stare i kako su nastale? Evo odgovora

Kada je reč o runama, staroslovenskim, germanskim ili skandinavskim, teško je govoriti pouzdano o njihovim korenima, značenjima ili nastanku, jer je vreme u kom su došle na svet toliko daleko od nas, da ne možemo ni da zamislimo šta su tadašnjem čoveku, koji tek udara temelje čitave naše civilizacije, predstavljali simboli koje danas znamo kao slova, znaci, jezik…

Koren reči runa je run, što u različitim jezicima, slovenskim i germanskim, ima različita značenja, koja se vrte oko istog simboličkog korpusa.

U drevnim formama staroslovenskog jezika imamo run – rez, brazda, rezati i urezati.., a istom simboličkom korpusu pripada i reč rana i sve se vrti oko značenja – ostaviti trag, odnosno ostati zapamćen u vremenu, što je čitav smisao svakog alfabeta, jezika i simboličkog poretka uopšte.

Ilustracija: Dostana Janković/Svetlana Čučković

U germanskim jezicima značenje reči runa jeste šapat ili tajna, što takođe spada u isti simbolički korpus, jer se takođe radi o principu – ostati zapamćen u vremenu – samo iz pozicije prenošenja znanja, simbola i tragova, jer šapat ili tajna predstavlja znanje koje se prenosi.

To takođe otkriva metamorfozu pojma koji od simbola ureza, jadnom kad se savladalo ostavljanje traga, akcenat stavlja na prenošenje, što je mlađa metamorfoza koja iz ovog ugla implicira da su germanski jezici mlađi od slovenskih.

Postoje materijalni dokazi da su “rune” stare više od 10.000 godina. Kultura Lepenskog vira koja datira iz 7. milenijuma pre nove ere, najstariji je poznati trag drevnih simbola koji su prethodili runama kakve poznajemo iz nešto kasnijeg perioda.

Printscreen: Vinčansko pismo; Radivoje Pešić

Iz simbola kulture Lepenskog vira nastala je nešto mlađa vinčanska kultura i vinčansko pismo, koje je opet prethodilo svim ostalim pismima indoevropske grupe jezika, gde spadaju gotovo svi današnji jezici Zapadne civilizacije.

Ilustracija: verbalisti.com

Danas poznata kultura stara je onoliko koliko je star jezik, slovo – runa. Mnogi izvori tvrde da je pismo nastalo tek pre nekoliko hiljada godina, dok je usmeni jezik nastao mnogo ranije, ali to se ne uklapa u celu sliku o jeziku, simbolima i runama. Pismo u modernoj formi možda jeste nastalo pre nekoliko hiljada godina i to iz runa, ali tada je nastao i jezik u modernom smislu koji danas možemo da razumemo koliko god bio izmenjen ili mrtav. Međutim, forma jezika praistorije je podjednako nerazumljiva i teška za tumačenje današnjem čoveku, kao i simboli koji su objedinjavali mnoštvo pojedinačnih značenja.

Jezik i pismo, odnosno govor i simbol, nastali su istovremeno. Rune predstavljaju prvobitni arhetip, sistem znakova koji se nije odvojio od svog simboličkog izvora i ostao celovit i potpun u svojim značenjima, za razliku od današnjeg pisma i jezika koji su kroz brojne metamorfoze usložnjeni i razgranati, ali po cenu osiromašenja same simbolike.

Ilustracija: flii.by/Ožiganov

Prema nekim izvorima, “rune”, odnosno pismo, nastali su pre 40.000 godina, a ako imamo materijalne dokaze koji su stari 10.000 godina, nije nam teško da poverujemo da je takva pretpostavka istinita.

Ono što rune zaista predstavljaju, najjednostavnije rečeno, jeste “jezik svetlosti”, a nema sumnje da je prvi jezik bio jezik svetlosti, jer koliko je moralo biti prosvetljujuće iskustvo koje je nateralo čoveka da progovori?

Novo doba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *