Monday , November 23 2020
Naslovna / ŽIVOT / Ekologija i okruženje / SPASIMO PLANETU: Samo dva čoveka mogu da zasade 10 miliona stabala godišnje, pomoću ove metode (VIDEO)
Foto-ilustracija: pixabay.com

SPASIMO PLANETU: Samo dva čoveka mogu da zasade 10 miliona stabala godišnje, pomoću ove metode (VIDEO)

Da li ste znali da svake godine, 26 milijardi stabala nestane sa lica zemlje, a samo 15 milijardi se zasadi? To je zato što se industrija više razvijala u pravcu krčenja šuma, a manje u pravcu pošumljavanja.

Međutim, tim kreativnih stručnjaka sa projekta BioCarbonEngenering, došao je do fenomenalnog rešenja – korišćenje dronova za pošumljavanje.

Dronovi bi prvo obišli teren i ispitali njegov potencijal, a zatim bi ga mapirali i utvrdili putanju kojom će dronovi saditi drveće.

Zatim bi tom, planiranom putanjim dronovi bili upravljani sa svojim pištoljima koji bi ispaljivali kapsule sa semenkama. Kapsule bi se zarile u zemlju, a od udara bi pukle i oslobodile semenku. Jedan dron, na ovaj način, može da zasadi 10 semenki u minuti.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Dva čoveka, koji bi upravljali s nekoliko dronova istovremeno, mogli bi da zasade čak 36.000 stabala dnevno, što je oko 10 miliona godišnje.

Projekat BioCarbonEngenering, zamišljen je kao start-up. To je fenomenalna mogućnost za sve ljude koji žele da rade nešto korisno za ovu planetu. Plan je da se osnuje toliko malih preduzeća koliko je potrebno da se zasadi milijardu stabala godišnje.

Ako dva čoveka godišnje  mogu da zasade 10 miliona stabala, biće potrebno da se oko 200 ljudi uključi u program. Ako program uspe, mogućnosti su beskrajne. Zamislite samo kad bi se u program uključilo 2.000 ili 20.000 ljudi. To bi bilo dovoljno da cela planeta ponovo postane zelena.

Novo doba

Pročitaj još

OVO MOŽE DA SPASI PLANETU: Zasadili 50 milona stabala za 24 sata

U jednoj od najvećih indijskih pokrajina, Uttar Pradesh, nedavno je oboren Ginisov rekord u sađenju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *