Sunday , November 29 2020
Naslovna / ALTERNATIVNA MEDICINA / SODA BIKARBONA: Beli prah koji može da vam produži život
Foto-ilustracija: pixabay.com

SODA BIKARBONA: Beli prah koji može da vam produži život

Većina nas ima kod kuće sodu bikarbonu, beli prah koji najčešće koristimo kada kuvamo i čistimo nakit. Ali, ovaj beli prah je veoma važan i za naše zdravlje, pa čak može i da nam produži život.

Stariji ljudi sa niskim nivoom bikarbonata, sastojka koji se nalazi u sodi bikarboni, imaju 24 odsto veći rizik od preuranjene smrti, otkrili su naučnici u poslednjem istraživanju na Univerzitetu Juta.

Rezultati objavljeni u časopisu “Clinical Journal of American Nephrology” pokazali su da povećanje nivoa bikarbonata može da produži život.

Tim naučnika istraživao je kako su promene pH, ugljen dioksid i bikarbonati povezani sa životnim vekom zdravih starijih osoba. Naučnici su analizirali podatke 2.287 učesnika istraživanja s kojim su započeli još 1997. godine.

Manjak bikarbonata je na celom svetu najneprepoznatljivije medicinsko stanje uprkos tome što je izuzetno uobičajeno. Soda bikarbona odgovorna je za transport kiseonika: širi krvne sudove i lakše oslobađa kiseonik u tkiva, što znači da povećava PH vrednost, baznost. Povišenje PH vrednosti mokraće sprečava kristalizaciju mokraćnih kanala.

Utvrđeno je da mokraćna kiselina uzrokuje dijabetes, srčane bolesti, srčane udare, giht, bubrežni kamenac. Takođe stvara otrovno jedinjenje alkosan, koje doprinosi stvaranju gljivica, a to znači dijabetes i, konačno, rak.

Preterano kisela sredina uzrokuje ćelijsko propadanje, što na kraju vodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporoza… Činjenica da biološki život najbolje funkcioniše u nekiseloj (baznoj) sredini dovoljno jasno govori u prilog korisnosti sode bikarbone.

Novodoba

Pročitaj još

Napitak koji čisti holesterol i pomaže pri mršavljenju (RECEPT)

Ovaj neverovata napitak je krajnje jednostavan, ali neverovatno efikasan. Ne samo što pomaže pri mršavljenju, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *