Wednesday , December 2 2020
Naslovna / ZANIMLJIVOSTI / Uradi sam / Saznajte zašto treba da sipate vruću vodu kad pravite led
Foto-ilustracija: pixabay.com

Saznajte zašto treba da sipate vruću vodu kad pravite led

Kad pravimo led, obično svi sipamo hladnu vodu iz česme u posudu, pa stavimo u zamrzivač i čekamo satima da dobijemo savršene kockice leda.

Međutim, pre nekih pola veka jedan student iz Tanzanije je dokazao da je to pogrešno, odnosno, da bi trebalo da koristimo vruću vodu, jer će se tako voda brže zamrznuti i pre će se napraviti led.

Ovaj fenomen postao je poznat kao “Mpemba efekat”, a dobio je ime prema svom tvorcu, Erastu Mpembi koji je 1969. godine, nakon što je primetio da se vrući sladoled brže zaledi od hladnog, objavio stručni rad na ovu temu.

Niko nije u stanju da objasni zašto se vruća voda mrzne brže od hladne, ali postoji nekoliko teorija. Jedni tvrde da je stvar u tome što topla voda brže isparava, pa samim tim što joj se smanjuje zapremina, brže nastaje led.

Prema drugom objašnjenju, kada se koristi hladna voda, na površini tečnosti se stvara sloj koji se ponaša kao izolator, pa se zbog toga voda sporije mrzne.

Zato, sledeći put kad poželite da popijete neki hladan napitak, probajte s “mpemba” metodom i sipajte u posudu toplu vodu.

Naučnici iz Singapura, međutim, misle da znaju odgovor. Topla voda se brže mrzne jer su molekuli udaljeniji jedan od drugog pa se energijja brže oslobađa. Pogledajte video.

Novo doba

Pročitaj još

Da li bi vas pogodilo da padne avion pun dece? A upravo se dešava nešto mnogo gore!

U današnje vreme, pad aviona tretira se kao nesreća koja bi ispunila naslovne strane svih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *