Monday , November 30 2020
Naslovna / ŽIVOT / Psihologija / RECEPT ZA ŽIVOT: Saznajte kako da pretvorite lošu karmu u dobru
Foto-ilustracija: pixabay.com

RECEPT ZA ŽIVOT: Saznajte kako da pretvorite lošu karmu u dobru

Ljudi koji teže duhovnom razvoju često imaju osećaj da ih drugi ljudi, i specifične situacije, u tome sputavaju. Mnogi su izazovi na duhovnom putu, a od našeg stava zavisi da li ćemo ih prevazići.

Ponekad se desi da za duhovni zastoj krivimo lošu karmu – rođeni smo na pogrešnom mestu, pod teškim okolnostima… Prvo što treba da uradimo jeste da se zapitamo – šta je od svega toga istina?

Ako želimo da odgovorimo na to pitanje, moramo ispitati jedan od najefikasnijih odbambrenih mehanizama našeg uma, a to je pronalaženje žrtvenog jarca. To znači da, kada god se srećemo s poteškoćama u svom životu, skloni smo da tražimo problem izvan sebe samih. Mi krivimo obaveze, spoljne faktore i druge ljude kao uzrok svojih poteškoća.

Kad verujemo da nas naša loša karma sputava u našem duhovnom razvoju, mi ujedno olakšavamo sebi misleći “to nije moja odgovornost”. Mi imamo dobru volju, ali nepovoljne okolnosti su se umešale i odmažu nam u realizaciji sjajnih namera. Zato, čekamo povoljniju situaciju stavljajući sebe u ulogu žrtve.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Ovaj stav deluje logično, ali nije. Šta god da nam se dešava u životu, kada se suočavamo s poteškoćama, to je uglavnom posledica naših prethodnih delovanja i razmišljanja. Bez obzira šta nam se dešava u sadašnjem trenutku, to proizilazi iz prethodne akcije, posejali smo seme iz kojeg su se pojavili naši sadašnji problemi.

Mi nismo žrtve okolnosti, naprotiv, mi stvaramo i rukovodimo lošom karmom na koju se žalimo. Moramo promeniti takav stav kako bismo izašli iz začaranog kruga. Taj stav možemo promeniti jedino ako shvatimo da nemamo koga da krivimo, sami smo za sve odgovorni. Stoga, moramo prestati tražiti izgovore i preuzeti odgovornost za svoje postupke i svoj duhovni razvoj. Mi sami sebi blokiramo put svog duhovnog razvoja svojim stavovima.

Potrebno je shvatiti jednu jako važnu istinu – sadašnji trenutak je oslobođen svake karme. U njemu smo slobodni da stvaramo kakvu god karmu hoćemo. Ako ga propuštamo, odnosno ako propuštamo da stvaramo u sadašnjosti, onda će prošlost da se preslika u budućnost i ponovo ćemo biti žrtva okolnosti.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Sloboda znači da sada u ovom trenutku svesno radimo ono što sadašnji trenutak zahteva od nas da radimo. Ta svesna predaja znači da se ne opiremo sadašnjem trenutku, da ne pokušavamo da pobegnemo od njega u maštarije o budućnosti, nego da pokušamo da se dovedemo u unutrašnju harmoniju sa onim šta imamo u ovom momentu. Naš unutrašnji sklad u nekoj specifičnoj situaciji znači da smo u potpunosti prihvatili tu situaciju.

Dakle, prihvatiti sadašnjost znači biti budan, biti prisutan u toj konkretnoj situaciji. Kad smo svesno otvoreni, mi ćemo prepoznati i jasno videti šta ta situacija zahteva od nas. Šta god da radimo u tom stanju potpune budnosti, nećemo biti pod uticajem loše karme, jer je naša akcija u skladu sa mogućnostima i zahtevima situacije. Ako u nedostatku budnosti donesemo pogrešne odluke, moramo prihvatiti odgovornost za posledice. Prihvatanje odgovornosti znači da prihvatamo okolnosti u specifičnoj situaciji i nalazimo put koji vodi do pravih odluka. Tako prava inteligencija teče kroz naše akcije, a sadašnji trenutak postaje učitelj u našem duhovnom putovanju.

Život je kao plovidba rekom. U nekim delovima je struja jača, dok je drugde slabija, negde plovimo protiv struje, negde nam ona pomaže… Ali, ako zaspimo u čamcu, onda sigurno nećemo stići na cilj. Zato, iskoristite svaki sadašnji trenutak, svaki atom snage, da veslate u pravcu u kom želite da idete. Ne obazirite se na struju, ako vam pomaže, odlično, ako ne, vi i dalje želite da stignete tamo gde ste krenuli. Zato ne prestajte da se krećete, budite budni, budite ovde i sada i vaš čamac će zaploviti ka svetlosti.

Novo doba / SpiritScience

Pročitaj još

IZBRIŠITE LOŠU KARMU: 7 karmičkih zakona koji mogu da promene vaš život

Naši životi mogu da se uporede sa kutijom – kada radimo dobro mi punimo kutiju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *