Sunday , November 29 2020
Naslovna / MISTERIJE / Podzemni sistem tunela star 12.000 godina proteže se celom Evropom
Foto-ilustracija: pixabay.com

Podzemni sistem tunela star 12.000 godina proteže se celom Evropom

Ispod Evropskog tla leži sistem tunela star čak 12.000 godina i veruje se da se proteže od severa Škotske do Sredozemnog mora.

Razne su pretpostavke za postojanje ove mreže tunela, jedna od njih je da su nastali radi sigurnijeg putovanja da bi se, nekada davno, izbegavale divlje životinje, drugi veruju da su tuneli veoma slični preciznoj mreži puteva današnjice, dok postoji stanovište da su nastali jednostavno iz razloga da bi stanovništvo moglo da putuje tokom ratova, raznih nemira ili čak radi loših vremenskih uslova.

Da bi stvari delovale još komplikovanije, postoje i oni koji veruju da su tuneli u stvari ulazi u podzemni svet.

Istina je da niko zaista ne zna zašto je ovaj sistem tunela nastao.

Dr Heinrich Kusch, Nemački arheolog, pisac “Tajne podzemnih vrata u Stari svet “, kaže da je originalana mreža tunela verovatno bila još veća nego ova koja je otkrivena danas, uzimajući u obzir da je stara 12.000 godina.

– U samoj Bavarskoj pronađena je mreža ovih podzemnih tunela dugačka 700m. U Stiriji, u Austriji, pronađeno je 350m. Širom Evrope bilo ih na hiljade, od severa Škotske sve dole do Mediterana – kaže on.

Foto: Deror Avi

Većina njih nije šira od 70cm, tek toliko široka da je dovoljno da kroz nju prođe osoba. Ispresecani su sa udubljenjima, na nekim mestima većim sa delom namenjenim za sedenje, pa čak i prostorijama za odlaganje i celim sobama. Cela mreža o kojoj se govori nije povezana ali uzimajući sve u obzir govori se o značajno velikoj mreži podzemnih prolaza.

U svojoj knjizi, Kusch navodi da se često na ulazu u podzemne komplekse pronalaze male kapele. Tako je crkva htela da ublaži atmosferu mraka i osećaj tamnih sila koje su pri ulasku u tunele ljudi imali.

Bez sumnje, ovi tuneli su zaista misteriozni, ali ne skroz neobični. Postoje slične mreže tunela i na drugim kontinentima, uključujući i Ameriku.

Od svih neobičnih nagađanja vezanih za značenje tunela, legenda kaže da su u vreme velikih prirodnih katastrofa imali namenu skloništa. Drugi mitovi i legende govore o tome da su naši prvi preci živeli u ovim tunelima i pećinama, pa čak su i gradili cele gradove pod zemljom.

Pročitaj još

ŠAPTAČ KOBRAMA: Čovek se sprijateljio sa otrovnicom za 5 minuta (VIDEO)

Sve je moguće kada verujete u to. Ovo neobično prijateljstvo između čoveka i kobre  neoboriv …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *