Monday , November 30 2020
Naslovna / ZANIMLJIVOSTI / Svaštara / Otkrivena nova planeta u Sunčevom sistemu
Foto-ilustracija: pixabay.com

Otkrivena nova planeta u Sunčevom sistemu

Koliko zaista znamo o Sunčevom sistemu? Nakon stotina godina istraživanja, možda mislimo da znamo skoro sve. Međutim, imamo još mnogo da učimo i otkrivamo.

Prema poslednjim procenama, postoje stotine patuljastih planeta na kraju našeg solarnog sistema, koje tek treba da budu otkrivene.

Krajem 2015. godine otkrivena je patuljasa planeta, za koju ispostavilo da je najudaljenije nebesko telo u solarnom sistemu, do sada poznato.

Rastojanje između novootkrivene patuljaste planete, zvane V774104, i Sunca je 15,4 milijarde kilometara, što je najmanje dupla udaljenost od Sunca do Plutona.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Ova planeta je duplo manja nego Pluton i sigurno je zamrznuta, s obzirom da je toliko udalljena od Sunca.

Procenjuje se da je orbita patuljaste planete dva ili tri puta veća nego plutonova, ali u ovom trenutku ne može se sa sigurnošću reći, jer naučnici još uvek nemaju dovoljno precizne informacije o njenoj orbiti.

Astronomi Scott Scheppard i Chadwick Trujillo odavno proučavaju područje izvan Kojperovog pojasa, ne bi li došli do više informacija o ranom formiranju i evoluciji našeg solarnog sistema. Oni pretpostavljaju da na periferiji našeg planetarnog sistema postoji ogroman objekat, koji je odgovoran za gravitacione poremećaje među udaljenim patuljastim planetama kao što je Sedna i VP113.

Foto: NASA/PublicDomain
Foto: NASA/PublicDomain

Neki od tih objekata, koje astronomi nazivaju Ortov oblak, imaju veličinu Marsa ili Zemlje, ali se nalaze na jako velikoj udaljenosti, tako da ih današnja tehnologija još uvek ne može detektovati.

Samo zamislite koliko nebeskih tela u našem nebeskom komšiluku ostaje nedostupno za nas. Koliko mi još uvek ne znamo o svemiru u kojem živimo, s obzirom da je naš solarni sistem samo mali kutak u ogromnom univerzumu. Mogućnosti koje mogu da postoje tamo izvan su beskonačne.

Novo doba / TheMindUnleashed

Pročitaj još

Saznajte zašto je Ovan prvi znak u horoskopu

Sunce izlazi i budi život na Zemlji. Dolazi nam proleće, a s njim i rođendan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *