Tuesday , November 24 2020
Naslovna / DRUŠTVO / Odgovorite na ovih 10 pitanja i saznajte da li ste zavisni od svog pametnog telefona
Foto - ilustracija: pixabay.com

Odgovorite na ovih 10 pitanja i saznajte da li ste zavisni od svog pametnog telefona

Moderno doba donelo je mnoga olakšanja, a u poslednjih nekoliko decenija svet komunikacija se promenio iz temelja. Video pozivi na drugi kraj sveta bili su naučna fantastika istim ovim ljudima koji sada to svakodnevno koriste.

Naravno da je dobro što sada oni koji se vole mogu da bud zajedno i kad ih deli čitav okean. Ipak, postavlja se pitanje, da li smo spremni za tu naučnu fantastiku, i koje negativne strane tehnologije mogu sve da se pokažu?

Jedna takva strana, u koju nema sumnje, svakako je zavisnost od tehnologije, pogotovu one koju stalno nosimo u svom džepu, pametnog telefona.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Test koji sledi je jako jednostavan i lako ga možete “provaliti” odnsno lažirati, i zato je važno da zaista dobro razmislite o svakom pitanju i iskreno odgovorite.

  • Kada koristim svoj pametni telefon, obično provedem, surfujući, više vremena nego što sam planirao/la?1. Skoro nikad 2. Ponekad 3. Skoro uvek.
  • Radije provodim vreme sa svojim pametnim telefonom nego s partnerom ili s prijateljima? – 1. Skoro nikad 2. Ponekad 3. Skoro uvek.
  • Posao/škola trpi zbog toga što previše vremena provodim na pametnom telefonu? – 1. Skoro nikad 2. Ponekad 3. Skoro uvek.
  • Kada me, tokom druženja sa svojim pametnim telefonom, neko upita šta gledam, ja bih radije da neodgovorim?1. Skoro nikad 2. Ponekad 3. Skoro uvek.
  • Kada neko želi da razgovara sa mnom, dok sam na svom pametnom telefonu, ta osoba počinje da me nervira?1. Skoro nikad 2. Ponekad 3. Skoro uvek.
  • Kada imam nešto da radim, ipak odlučim da odložim i prvo provedem neko vreme na svom pametnom telefonu?1. Skoro nikad 2. Ponekad 3. Skoro uvek.
  • Dešava se da legnem kasnije nego što sam planirao/la zbog toga što provodim vreme na svom pametnom telefonu? – 1. Skoro nikad 2. Ponekad 3. Skoro uvek.
  • Kada imam priliku da izađem s prijateljima, ja odlučim da ostanem kod kuće zbog toga što želim to vreme da provedem na pametnom telefonu? – 1. Skoro nikad 2. Ponekad 3. Skoro uvek.
  • Uplašim se da nešto propuštam pa zbog toga proveravam svoj pametni telefon? – 1. Skoro nikad 2. Ponekad 3. Skoro uvek.
  • Proveravanje pametnog telefona je prva stvar koju uradim ujutru?1. Skoro nikad 2. Ponekad 3. Skoro uvek.

Odgovori pod 1. nose jedan bod, odgovori pod 2. dva boda, dok odgovori pod 3. nose tri boda.

Ukoliko imate manje od 15 bodova, niste zavisni od pametnog telfona. Ukoliko imate između 15 i 25 bodova, imate graničnu zavisnost, a ukoliko imate više od 25 bodova, trebalo bi i da potražite stručnu pomoć pre nego što bude kasno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *