Sunday , November 29 2020
Naslovna / ŽIVOT / Ishrana / NOVO OTKRIĆE: Sok od cvekle podmlađuje mozak
Foto-ilustracija: pixabay.com

NOVO OTKRIĆE: Sok od cvekle podmlađuje mozak

Nova istraživanja pokazuju da je veoma dobro za starije ljude da piju sok od cvekle pre vežbanja, jer tada mozak obavlja svoje funkcije mnogo efikasnije, oslikavajući radnje mlađeg mozga.

Priroda nam je darovala više nego dovoljno i mi treba da naučimo kako to da koristimo.

Na primer, nikada ne bismo pomislili da dodavanje soka od cvekle pre vežbanja može koristiti našem mozgu toliko.

– Ali ono što smo pokazali u ovom kratkom istraživanju na starijima sa hipertenzijom, je da u poređenju samo sa vežbanjem, dodavanje soka od cvekle uz vežbanje, rezultiralo je moždanom povezivanju koje liči na ono što se vidi kod mlađih odraslih osoba – rekao je jedan od autora studije.

Iako je potrebno da se nastavi rad u ovoj oblasti, da se ponove i prošire ovi uzbudljivi nalazi, oni čvrsto navode da bi ono što jedemo dok starimo moglo biti od ključnog značaja za održavanje zdravlja mozga i funkcionalne nezavisnosti.

Istraživanje je uključilo 26 muškaraca i žena starosne dobi 55 godina i starije koji nisu vežbali, sa visokim krvnim pritiskom i uzimali su više od dva leka za visok pritisak.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Tri puta nedeljno u toku šest nedelja, oni su pili sok od cvekle jedan sat pre umereno jake 50 minutne šetnje na pokretnoj traci.

Polovina učesnika dobila je dodatak cvekle koji sadrži 560 mg nitrata, ostali su dobili placebo sa veoma malo nitrata.

Cvekla sadrži visoki nivo dijetetskog nitrata, koji je pretvoren u nitrit a zatim u azotni oksid (NO) kada je konzumiran.

Kada vežbate, moždani somatomotorni korteks, koji obrađuje informacije iz mišića, sortira signale koji dolaze iz tela. Vežbanje treba da ojača somatomotorni korteks.

Kombinacija soka od cvekle i vežbanja isporučuju čak više kiseonika mozgu i stvaraju odlične uslove za ojačavanje somatomotornog korteksa.

Stvara snažan efekat koji čini mozak ponovo mladim.

Novo doba

Pročitaj još

Voće i povrće leči organe na koje liči

Priroda ima svoje čudne načine da oblicima i formama reguliše sve procese. Naši hormoni, enzimi, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *