Wednesday , December 2 2020
Naslovna / ŽIVOT / Psihologija / Ne idite da spavanje ako ste ljuti i sa nerešenim pitanjima – evo zašto
Foto-ilustracija: pixabay.com

Ne idite da spavanje ako ste ljuti i sa nerešenim pitanjima – evo zašto

Parovi koji rešavaju sva pitanja pre odlaska na spavanje imaju kvalitetniji san, pokazuju istraživanja. Pošto kvalitet sna može uticati na vaše zdravlje, onda odlazak u krevet sa ljutnjom u sebi svakako narušava zdravlje, jer remeti dobar san.

U istraživanju je analizirano 698 parova koji su u braku ili žive zajedno, između 35 i 66 godina. Pronađeno je da oni čiji partneri obraćaju više pažnje na njih su bili u stanju ne samo da lakše zaspe nego i da se dobro naspavaju što je neopphodno za njihovo zdravlje.

Spavanje je proučavano na dva načina, subjektivan način pita učesnike kakav im je kvalitet sna bio, i objektivan način posmatrajući njihovo spavanje pomoću uređaja za praćenje.

Foto-ilustracija: pixabay.com

– Naši rezultati pokazuju da osobe sa odgovornim partnerima, doživljavaju manje anksiozosti, što zauzvrat poboljšava njihov kvalitet sna – rekao je razvojni i socijalni psiholog Dr. Emre Selcuk, glavni autor istraživanja.

Smanjenje anksioznosti je ključ za dobijenja najboljeg mogućeg noćnog spavanja, i naučnici su pronašli da je najbolji način ako imamo partnera da nas zaštiti od spoljašnjih opasnosti. Pa tako, ako imamo pažljivog partnera pomaže nam da nam san bude okrepljujući i pod kontrolom.

Autori istraživanja takoće ukazuju da se ljudi generalno najsigurnije osećaju kada imaju partnera ili nekoga na koga mogu da se oslone da ih zaštiti kada stvari krenu loše. Ovo takođe uključuje decu koja mogu povremeno da se osećaju nebezbedno ili ugroženo, ali je utvrđeno da spavaju bolje kada su svesni da je roditelj na raspolaganju da ih zaštiti od situacija koje izazivaju reakcije ili anksioznost.

“Imati odgovarajućeg partnera koji je na raspolaganju da vas zaštiti i uteši kada stvari krenu loše je najefikasniji način za ljudska bića da smanje anksioznost, tenziju i uznemirenost.”

Prema istraživanju, sledeći put kada se raspravljate sa svojim bračnim drugom ili partnerom ili detetom, pretresite to potpuno pre nego što odete u krevet. Kada se probudite bolje ćete se osećati i u mnogo boljem raspoloženju nego ako nastavite argument ujutro.

Novo doba

Pročitaj još

Napitak koji će vam pomoći da zaspite za 5 minuta (RECEPT)

Veoma je važno da započnete svoj dan naspavani i odmorni, da se tokom noći vaše telo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *