Tuesday , December 1 2020
Naslovna / MUDROSTI / LEKCIJA TIBETANSKOG MONAHA: Smirite svoje strahove u 3 koraka
Foto-ilustracija: pixabay.com

LEKCIJA TIBETANSKOG MONAHA: Smirite svoje strahove u 3 koraka

Jedna instruktorka joge sa Zapada, imala je tu sreću da sedi oči u oči s prosvetljenim tibetanskim monahom. Ovo je lekcija koju je tada od njega naučila.

Pričao je o strahu. Sopstvenom strahu. Jednom prilikom, prelazio je izvesni stakleni most u Maleziji, koji je spajao dve kule. Posle pet koraka se zaledio. Bio je potpuno paralizovan strahom i duboko ubeđen da će nastradati ako nastavi dalje.

Svi mi se u životu suočavamo sa strahovima. Sama priča o tome ponekad ume da deluje umirujuće. Kao da see strah odmotava i razotkriva i u tom razotkrivanju gubi intenzitet. Prvi korak ka prevazilaženju straha jeste pričanje o njemu. Priznanje da on postoji čini ga vidljivim, a to je prvi korak ka njegovom prevazilaženju.

Drugi korak jeste da počnete da pričate sa svojim strahom. Na taj način, uspostavićete komunikaciju između svesnog i nesvesnog. Jung je to nazivao “aktivnom imaginacijom”.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

On je to definisao kao “isključivanje svesti, samo privremeno, kako bi nesvesno dobilo šansu da se razvije u neku psihičku figuru koja ima svoj oblik”. Kroz aktivnu imaginaciju srećemo razne oblike u svom nesvesnom i uspostavljamo komunikaciju s njima.

Polazna tačka aktivne imaginacije može biti neka emotivna uznemirenost, kao što je strah. To i jeste poenta priče o strahu ovog tibetanskog monaha.

Treći korak jeste da budete strpljivi, ljubazni i srdačni prema svom strahu ili nekoj drugoj prihičkoj figuri koja se pojavila u komunikaciji vaše svesti i nesvesnog.

Monah je ispričao kako je, da bi prevazišao svoj strah, prvo morao da prepozna njegove dublje uzroke. Oni su se nalazili u iskustvima koja su u prošlosti formirala modele u njegovom umu, kojih on nije bio svestan.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Jednom kada je postao svestan modela, nije se ponašao destruktivno po automatizmu i prekorevao sebe, već je radije toj figuri straha uputio pooruku ljubavi i ljubaznosti. Model je težio da se ponaša po destruktivno po navici, ponavljajući destrukciju iskustva koje ga je stvorio, ali monah je ponavljao u sebi – ovo je stvarno, ali nije istina. Ta mantra je stvorila u njemu snagu da iznese svoj strah. Svu ljubav i ljubaznost usmerio je ka toj figuri kako bi je kao dete preveo preko staklenog mosta.

Pronađite svoj stakleni most i prevedite svoj strah preko njega kao dete. To će biti korak napred ka zreloszi i svesnosti, korak koji će započeti transformaciju psihičkih figura, odnosno, modela uma ka nečem novom, što doživljavamo pozitivno i što nas hrani umesto da nas jede.

Novodoba

Pročitaj još

PSIHOLOŠKI AIKIDO: Ruski psiholog otkriva kako da rešite sve životne probleme

Mihail Litvak je jedan od najpriznatijih svetskih psihologa današnjice. Ovih 20 saveta, iako su kratki, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *