Wednesday , December 2 2020
Naslovna / DRUŠTVO / Laži u koje nas je društvo ubedilo, a one nam uništavaju život
Foto-ilustracija: pixabay.com

Laži u koje nas je društvo ubedilo, a one nam uništavaju život

Tokom odrastanja, dok još nismo ni svesni toga, srećemo se s raznim idejama i konceptima koje kasnije uzimamo zdravo za gotovo. Nažalost, to primetimo tek onda kad zbog toga počnemo da patimo, a neki ni tada. Svako od nas treba duboko da se zapita šta je to što po automatizmu radimo pogrešno i ponovo preispita kako se to uklapa u njegove životne vrednosti.

Počnite, na primer, od ovih pet stvari:

1. Nikad ne treba da budete sami

Naše društvo izjednačava samoću i usamljenost. Svi oko nas nas guraju u razne odnose i veze, jer sve je bolje nego biti sam. Ali, samoća nije nužno i usamljenost. Nekad je samoća deo nekog prirodnog procesa, ili vid odmora, a može biti i specifičan duhovni uvid. Narušavanje takve samoće je zaista pogrešno, a svi mi po automatizmu narušavamo svaku samoću, jer je pogrešno shvatamo, a da toga nismo ni svesni. Samoća je jako važan element u životu svakog od nas i svako bi trebalo da ima neko vreme za sebe tokom dana, kako bi sam sa sobom mogao da procesuira sva iskustva i informacije.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

2. Sreća dolazi spolja

Još jedna velika i opasna neistina. U detinjstvu smo navikli da tražimo od roditelja da zadovolje sve naše potrebe, pa smo osuđeni na ono što oni znaju i umeju, a društvo nas je naučilo da ćemo dobiti ono što želimo, ako odgovorimo na neka očekivanja. Takvo vaspitanje nas formira u ličnosti koje smatraju da mogu da budu srećne samo ako im sreća dođe spolja, odnosno, ako im se ostvare želje. Međutim, to nije u skladu s našom prirodom. Ostvarenje jedne želje rađa 10 novih želja, pa smo onda osuđeni da živimo nesrećno sa tek ponekom oazom sreće, a trebalo bi da je obrnuto.

Sasvim je prirodno stanje da ljudsko biće bude srećno. To je posledica energetske harmonije. Zato se i osećamo srećno kad nam se ostvaruju želje, jer dolazi do uravnoteženja između tendencija naše energije i energije koje se nalaze spolja. Međutim, istinska sreća je duboko u nama. Ona izvire iz duboke ravnoteže svih naših energija, a mi smo mnogo veći nego što mislimo. Završićemo citatom Agne Repplier: “U nama samima pronaći sreću je teško, a negde drugde – nemoguće”.

3. Postoji pravi model za život

Još jedna velika neistina. Ne postoji pravi model za život. Neki model je potreban, naravno, ali nametnuti modeli čije se preispitivanje ne dozvoljava, su gotovo uvek pogrešni. Svako vreme ima svoje izazove, a danas su ti izazovi mnogo drugačiji od onih s kojima su se suočavali naši preci. Zato je neophodno da sami gradimo model za svoj život. Sigurno ćemo grešiti, ali to će biti greške iz kojih učimo, dok je život po unapred određenom modelu greška koja ne može da se ispravi, jer se sam uzrok problema nikad ne dovodi u pitanje.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

4. Treba da budete bolji od drugih

Ovo je jedna od najopasnijih neistina koje nam društvo servira. Takmičarski duh daje izvesne rezultate, ali za koga? Čak i ako ste najbolji fudbaler na svetu to vam neće značiti mnogo ako ne volite fudbal. Postoje velike individualne razlike između ljudi i svako je dobio svoj specifičan paket talenata i interesovanja da je potpuno apsurdno upoređivati se. A, tome nas uče od malih nogu – traže od nas da budemo odlični u školi, sportu, čemu god bilo… U nekim retkim slučajevima ti zahtevi se poklope s potencijalima pojedinca i on postaje izvanredan, ali šta je sa svima ostalima koji nemaju tu sreću? Upoređivanje je korisno samo ako se upoređujemo sa samim sobom iz prošlosti. To je sav podstrek koji nam je potreban da znamo da smo na pravom putu.

5. Treba biti jak

Još od mita o Herkulu, odnosno od svih prethodnih verzija mita, snaga je bila cenjena roba. Na Tibetu su do skora, a verovatno i danas u nekim predelima, novorođenčad potapali u ledenu vodu dok ne poplave, pa ako prežive, znači da su dovoljno jaki za život u tim, teškim uslovima. Složićete se da je takva praksa danas divljačka, koliko god imala smisla za te ljude tokom prošlih vekova.

Čovek je ranjivo biće i da je trebalo da bude stena, priroda bi ga stvorila kao stenu, a ne opremljenog svim tim receptorima i osećanjima. “Treba biti jak” je fraza koja može da nam pomogne da ustanemo kad smo pali. Moramo imati jaku volju, ali snaga se u našim umovima uvek meša s onom herkulovskom, sirovom snagom, koja je i njega samog dovela u nepriliku. Naša ideja o tome da treba da budemo jaki je sa one strane mogućeg i pred nas stavlja zahteve koje ne možemo da ispunimo. Zbog tih neuspeha sami sebe osuđujemo na život u bedi.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Čovek je kompleksno biće sa mnogo potencijala i resursa i samo ako ih pravilno koristi i usmerava može dostići samoostvarenje. Za tako nešto danas je potreban alternativni pristup životu. Verujući slepo u ono što nas je društvo naučilo, bez pokušaja da date modele preispitamo i modifikujemo, teško da ćemo uspeti u bilo čemu, a ponajmanje ćemo biti srećni u životu. Novo doba donosi nove modele, ali kroz nas. Mi smo oni koji treba da ih osmislimo, kako za sebe, tako i za buduće generacije.

Novodoba

Pročitaj još

NAŠ VRTIĆ: Sve što roditelj može da poželi za svoje dete (FOTO)

WWW.NASVRTIĆ.RS Pre ili kasnije, roditelji će svakako reći prebrzo, dođe trenutak kada treba doneti odluku …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *