Tuesday , December 1 2020
Naslovna / ALTERNATIVNA MEDICINA / KURKUMA: Moćni lek koji nam priroda daje besplatno
Foto-ilustracija: pixabay.com

KURKUMA: Moćni lek koji nam priroda daje besplatno

Medicinska i farmaceutska industrija, posebno na Zapadu, umanjile su značaj prirodnih lekovitih supstanci, jer njihova upotreba ne može adekvatno da se naplati. Međutim, mnogi ljudi iz sveta medicine, vraćaju se prirodi i pokušavaju da promovišu lekovite biljke poput kurkume.

Ona je samo još jedna od mnogih lekovitih biljaka, o kojoj svedoče hiljade i hiljade objavljenih studija u renomiranim medicinskim časopisima. Međutim, pošto je kurkuma biljka, a ne hemikalija, ne može biti patentirana i ne nudi mogućnost za profit farmaceutskim kompanijama da je koriste kao sredstvo lečenja.

Ova situacija otvara mnoga pitanja. Kako smo dozvolili da naš zdravstveni sistem izbegava prirodna sredstva za lečenje, čija su lekovita svojstva dokazana dugogodišnjim istraživanjima? Kada je dobit postala važnija od zdravstvene zaštite? 

Kada neki novi lek pokaže i najmanji potencijal za lečenje, momentalno se započinju istraživanja. Ali, kada je u pitanju prirodna supstanca kao što je kurkuma, ništa slično se ne desi. Ukoliko medicinskom industrijom nastavi da dominira elita i njihove korporacije, to se najverovatnije neće ni dogoditi.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Oni koji tvrde da su lekovi efikasniji i precizniji jednostavno zavaravaju sami sebe. Oni možda brže deluju, ali nanose više štete nego koristi i to je realnost koju farmaceutske kompanije ne mogu da sakriju. Rezultati kliničkih ispitivanja se često kriju i manipuliše sa njima.

Kurkuma poseduje preko 600 potencijalnih zdravstvenih prednosti. Poreklom je sa jugozapada Indije, pripada porodici đumbira i ima ogroman lekoviti potencijal. Pronaći ćete je u mnogim azijskim jelima.

Najvažniji sastojak je kurkumin, koji je poznat kao jedan od najjačih antioksidanasa u prirodi. Recept koji se najčešće pravi od kurkume jeste mešavina s medom. Međutim, bilo bi jako dobro dodati i crni biber u prahu.

Naime, crni biber sadrži piperin, koji pojačava apsorpciju kurkumina višestruko. Zato vam donosimo sledeći recept.

Kašiku kurkume u prahu sipajte u 1 dl meda i dodajte kašičicu crnog bibera u prahu. Dobijenu smesu čuvajte na tamnom mestu i pijte po jednu kašičicu dnevno u šolji tople vode.

Naučno je dokazano da konzumiranje kurkume štiti od bolesti srca, Alchajmerove bolesti, pa čak i raka. Ima jako protivupalno dejstvo i deluje kao detoksikator organizma.

Novo doba

Pročitaj još

CEO ORGANIZAM JE OCRTAN NA DLANU: Saznajte od čega ste bolesni i kako da se izlečite!

Iako je moderna medicina otkrila mnogo toga, ipak, ona teško rešava određene probleme, pogotovo kad …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *