Monday , November 23 2020
Naslovna / ALTERNATIVNA MEDICINA / KURKUMA! Lekovita biljka koju i nauka priznaje!
Foto: Flickr/Marco Verch Professional

KURKUMA! Lekovita biljka koju i nauka priznaje!

Kurkuma je jedan od retkih prirodnih sastojaka čije dejstvo i nauka priznaje! Brojna istraživanja u vezi s ovom biljkom pokazala su da je delotvorna protiv mnogih teških bolesti. Među njima su i najteže, kao što je kancer, Alchajmerova bolest, multipla skleroza, reumatizam, kardiovaskularna oboljenja

Do danas, urađeno je barem 100 istraživanja o blagotvornom delovanju kurkume na ljudski organizam. Osnovni aktivni sastojci ove biljke su kurkuminoidi.

Sastav kurkume

Koren kurkume sadrži 60-70% ugljenih hidrata, oko 10% vode, 2-7% vlakana, 6-8% proteina, 5-10% masti, 3-7% esencijalnih masnih kiselina i 1-6% kurkuminoida.

Od svih kurkuminoida, oko 70-75% čini kurkumin, 15-20% demetoksikurkumin, dok oko 3% čini bisdimetoksikurkumin.

Od minerala kurkuma sadrži fosfor (268 mg na 100g), magnezijum (193mg), kalcijum (183mg), mangan (8mg), cink (4,4mg), bakar (0,6mg) i selen (4,5 mcg).

Takođe sadrži vitamin C (26mg na 100g) a bogata je i vitaminima B1, B2, B3, B6, K i E.

Poreklo

Kurkuma je biljka koja potiče sa indijskog potkontinenta, a daleka je rođaka jedne druge, nama poznatije biljke, đumbira.

Ipak, nije Indija jedina prapostojbina kurkume, iako se najveći broj vrsta nalazi upravo u ovoj zemlji. Čak oko 45 različitih vrsta.

Na Tajlandu takođe postoji više od 30 vrsta kurkume, a u ostalim zemljama jugoistočne Azije takođe se može naći divlja kurkuma. Ipak, u mnogo manjoj raznovrsnosti.

Botanička svojstva

Kurkuma je biljka koja dostiže do oko metar u visinu, ali široki i prostrani listovi mogu biti i duži.

Biljka ima šire ili uže tubaste cvetove, latica raznih boja u zavisnosti od vrste kurkume. Cvetovi mogu biti beli ili žuti, ali i u raznim nijansama ljubičaste i roze.

Broj i oblik latica u cvetu veoma varira od vrste do vrste. Upravo taj broj igra ulogu u klasifikaciji vrsta kurkume. One sa cvetom od četiri ili pet latica ili one koje odstupaju od ovog pravila.

Foto: Wikimedia/Sankarshansen

Primena

Širom sveta, a originalno u Indiji, kurkuma se koristi kao začin. Indijska ajurveda je u vidu kurkume ušla u sve kuhinje sveta i oplemenila jelovnik svojim lekovitim dejstvom.

Kari, osnovni sastojak i začin svakom jelu u Indiji, sadrži kurkumu u svojoj osnovi, u većem ili manjem procentu.

Kurkuma je sada postala svetski hit začin! Upravo zbog sojih lekovitih svojstava, ali i zbog specifičnog ukusa i boje koju daje jelima.

Blagotvorna svojstva

Brojna istraživanja dokazala su blagotvorno dejstvo kurkume kod mnogih bolesti, čak i najtežih, poput raka i Alchajmerove bolesti. Ali ono što je glavno svojstvo koje kurkumi daje tu moć, jeste njeno protivupalno dejstvo.

Širenje ćelija raka je neka vrsta upalnog procesa, a antiupalno delovanje kurkume je gušenje takvog procesa. Zbog toga je kurkuma jedan od osnovnih prirodnih saveznika u borbi protiv najtežih bolesti.

Blagotvorno deluje i na creva i održava bakterijsku ravnotežu u njima. Primenom kurkume, pacijenti koji pate od ulceroznog kolitisa, uspeli su stabilizovati stanje. Za samo mesec dana uspeli su proširiti spektar dozvoljenih namirnica koje smeju da jedu.

Kod određenog uzorka žena iz Indije pokazalo se da imaju znatno manje obolelih od raka dojke u određenom životnom dobu. U početku se to pripisivalo genetici. Međutim, primećeno je da Indijke koje su živele u Americi nisu delile taj dobar prosek sa svojim rođakama preko okeana. Tajna je bila u ishrani a ne u genetici, a glavni satojak te ishrane je upravo kurkuma.

Pročitaj još

Očistite organizam od parazita pomoću ovog prirodnog napitka (RECEPT)

U ljudskom telu, pored ćelija koje ga čine, žive i razni mikroorganizmi. Neki od njih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *