Monday , November 30 2020
Naslovna / ALTERNATIVNA MEDICINA / Kapi za štitnu žlezdu iz ruske narodne medicine (RECEPT)
Foto-ilustracija: Foter/Martin LaBar

Kapi za štitnu žlezdu iz ruske narodne medicine (RECEPT)

Mnogo ljudi danas pati od poremećaja štitne žlezde, koja ne proizvodi dovoljno hormona, tiroksina. Uzrok je uglavnom hronična, autoimuna upala te žlezde. Posledice ovog stanja, zvanog hipotireoza, mogu se odraziti na zdravlje celog organizma.

Osobama koje pate od hipotireoze, ruska narodna medicina preporučuje ovaj fenomenalan recept. Sadrži samo dva sastojka koja je vrlo lako nabaviti.

Ruske kapi za hipotireozu – RECEPT:

U proleće uberite 15 mladih  borovih šišarki (veličine od 3-5 cm). Izdrobite ih, ili sameljite, što je moguće sitnije. Prelijte ih s 50 ml kvalitetne votke ili domaće rakije i ostavite da odstoje u poklopljenoj tegli deset dana. Nakon toga procedite tečnost.

Pijte po pet kapi tri puta dnevno. Kura treba da traje tri nedelje.

Foto-ilustracija: Foter/Umesh Behari Mathur
Foto-ilustracija: Foter/Umesh Behari Mathur

Kako odeluju ove kapi:

Poznata su nam lekovita svojstva raznih trava, povrća i voća, međutim i zimzeleno drveće ih takođe ima. Bor se od davnina koristi u narodnoj medicini u lečenju reume i za pročišćavanje disajnih organa, kao i za lečenje kašlja i plućnih oboljenja, pa i hipotireoze. Bor je jedan od najrasprostranjenijih četinara i svi delovi ovog drveta imaju lekovito dejstvo. Lekovita svojstva bora mogu se koristiti tokom cele godine, a najdelotvorniji je kada se njegovi lekoviti delovi skupljaju tokom proleća.

Postoje mnoge vrste ovog zimzelenog drveta, a od svih vrsta najčešći na našim prostorima su crni i beli bor. Crni bor se može prepoznati po svojim tamnozelenim iglicama i kupastom obliku krošnje. Beli bor ima iglice srebrnkaste boje i koru narandžasto-smeđe boje.

Lekovita svojstva imaju iglice bora, mladi izdanci, mlade šišarke, smola i kora. Iglice se koriste sveže, jer se njihovim sušenjem gubi vitamin C, kojim je ovaj četinar bogat. Malo je poznato da je lekovitost iglica veća i od 80%, ako se iglice izlome na manje delove, nego cela iglica.

Šišarke bora se upotrebljavaju dok su mlade, veličine od 3-5 cm, jer njihovim daljim zrenjem poprimaju drvenasti oblik i gube sva lekovita svojstva. Mlade šišarke sadrže eterična ulja, bogate su vitaminom C, sadrže lekovitu aromatičnu smolu i veliki broj antioksidanasa. Imaju alkalno dejstvo. Sve ovo ih čini odličnim sastojkom ove moćne ruske tinkture za poboljšanje stanja hipotireoze.

Novodoba

Pročitaj još

Zašto treba zubima da zdrobite semenke dok jedete grožđe

U semenkama crnog grožđa nalaze se tri najjača biljna flavonoida, resveratrol, kvercetin. antocijanidi i proantocijanidi (OPC). …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *