Tuesday , November 24 2020
Naslovna / ŽIVOT / Saveti / Japanska čajna meditacija će vam otkriti novu dimenziju života
Foto: pixabay.com

Japanska čajna meditacija će vam otkriti novu dimenziju života

Ima mnogo oblika meditacije koje mogu da vas dovedu u sadašnji momenat, pomognu vam da čvrsto stojite na svojim nogama i daju vam energiju da se fokusirate. To može biti i japanska čajna meditacija.

Japanska umetnost čajne meditacije može se razumeti u frazi: “jedno vreme, jedan sastanak”. Ova fraza može da nam pomogne da zapamtimo da jedino vreme koje imamo je sadašnjost i svaki provedeni momenat je jedinstven. Čajna ceremonija je vežba koja pruža mogućnost da budete potpuno prisutni, zahvalni i da budete otvorenog srca.

Čin pravljenja i ispijanja čaja može izgledati jednostavno, ali uraditi to s potpunom svesnošću i prisustvom može biti veoma teško.

Ovo su koraci za japansku čajnu ceremoniju. Ovo je jedina prilika da budete 100% prisutni i svesni dok radite nešto jednostavno. Mnoge druge stvati okupiraju vaš svakodnevni život.

1. Napravite čaj

Pokušajte da uradite svaki korak, od vađenja kesice čaja iz kutije, do pranja šolje nakon što ste završili, sa kompletnim prisustvom. Jednom kada ste napravili čaj, sedite, udahnite miris, osetite toplotu, pogledajte boju u šolji i zamislite putovanje čaja kako je došao do vas.

Foto-ilustracija: pixabay.com

2. Budite zahvalni

Pre nego što ispite gutljaj, budite zahvalni zbog čaja u vašoj šolji. Budite zahvalni za momenat koji imate, vaše zdravlje, vodu, listiće čaja, stolicu. Budite zahvalni za stvarnost u kojoj živite, koja vam dozvoljava da izvedete ovu ceremoniju.

3. Uživajte u vašem čaju

Dok pijete čaj, vaš fokus može biti na mnogo stvari. Pokušajte da ostanete prisutni sa senzacijom na čaj, ukus, miris, osećaj na vašem jeziku. Možete čak misliti da lakoću pokreta vaše ruke ili ručnog zgloba. Dok pijete, budite svesni drugih misli koje se puze po vašem umu, primetite ih i pustite ih da prođu, kao i u drugim stilovima meditacije. Imajte na umu da ovaj čin ispijanja, bez obzira da li ste sami ili u nečijem prisustvu, neće nikada ponovo doći. Ovo je jedinstven momenat za uživanje.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Nakon što ste popili čaj, budite opet zahvalni. Zahvalnost može doneti mnogo bogatstva u život i pomoći vam da ostanete prisutni.

Učešćem u ovom jednostavnom, ali produbljenom ritualu, darovali ste sebi mnogo toga. Vežbanjem zahvalnosti vi poboljšavate svoj doživljaj života. Započinjete dan sa jasnoćom i mirom. Možete imati koristi od antioksidanata iz čaja. Možete poboljšati vezu sa nekim i istinski se povezati, tako što ste prisutni 100%. Ali najvažnije, vi živite u sadašnjosti i držeći svest u stvarnosti vi sprečavate vaš um od kontrolisanja vaših misli i dajete sebi čvrst temelj mira i radosti.

Novo doba

Pročitaj još

MEDITACIJA PUNOG MESECA: Iskoristite energiju ovog nebeskog tela

Meditacija punog meseca je idealna za sve one koji nemaju puno vremena da posvete duhovnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *