Monday , November 30 2020
Naslovna / ALTERNATIVNA MEDICINA / ĐUMBIR UBIJA ĆELIJE RAKA: Nauka dokazala lekovitu moć ove biljke
Foto-ilustracija: pixabay.com

ĐUMBIR UBIJA ĆELIJE RAKA: Nauka dokazala lekovitu moć ove biljke

Nauka sve više počinje da potvrđuje delotvornost raznih lekovitih biljaka. Đumbir se svakako nalazi u vrhu po lekovitim svojstvima. Njegova moć je tolika, da uništava čak i ćelije raka, jedne od najtežih bolesti današnjice.

Čudesni čaj od đumbira, čisti jetru i bubrege

Ćelije raka počinju da napadaju jedna drugu i međusobno se uništavaju pod dejstvom đumbira, a ovaj začin pomaže i u ublažavanju mučnina i bolova osobama koje prolaze kroz hemoterapiju.

Đumbir se dugo koristio za tretiranje upala i mučnina, ali rezultati koji su prezentovani na predavanju Američkog Udruženja za istraživanje raka otkrivaju da kada se koristio prah đumbira za lečenje raka, one su sve izumrle nakon izlaganja tom sastojku. U medicinskom žargonu to se zove apopotoza – programirana smrt ćelije. Kada je đumbir prisutan, ćelije raka čak napadaju jedna drugu, to se zove autofagija.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Dok se đumbir smatra kao sjajan prirodni lek za one koji prolaze hemoterapiju, osobe koje imaju rak mogu ga koristiti po vlastitoj volji u većim količinama.

Jedno drugo istraživanje koje pokazuje sposobnosti đumbira u borbi protiv raka jajnika navodi: “Đumbir sprečava rast i modeluje izlučivanje angiogenih faktora u ćelijama raka jajnika. Korišćenje dijetetskih supstanci kao đumbir, imaju potencijal u lečenju i prevenciji raka jajnika.”

Vrednost đumbira je, kako stručnjaci navode, u sadržaju aktivnih materija koje imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske efekte. Konzumacija đumbira leči želudačno crevne poremećaje nastale putnom mučninom ili trudnoćom.

Istovremeno đumbir nema nepoželjnih nuspojava, kao što je, na primer, pospanost, koja se pojavljuje uzimanjem farmaceutskih preparata. Olakšava varenje (podražuje peristaltiku i lučenje želudačnog soka), deluje protiv nadimanjai stišava želudačno-crevna grčeve.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Preventivno deluje protiv zaraznih bolesti jer je antiseptik (uništava mikroorganizme), stimuliše sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu. Deluje i protivupalno, što se odnosi na mnoge bolesti, uz ostalo, na reumatoidni artritis, kada uzimanje đumbira smanjuje bolove, otoke i jutarnju ukočenost, a poboljšava pokretljivost zglobova.

Deluje kao antikoagulans, odnosno sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba. Deluje povoljno na rad jetre i smanjuje holesterol. Pomaže kod migrene i drugih vrsta glavobolja. Takođe, đumbir snižava povišenu telesnu temperaturu. Deluje i kao antioksidans, odnosno protiv štetnog delovanja slobodnih radikala, a uz ostalo sadrži kurkumin i deluje protiv raka i ateroskleroze.

Đumbir možete koristiti u neograničenim količinama, kao začin, kao sok ili čaj u hrani ili u piću. Kao začin prisutan je u svim prodavnicama, a kao koren potražite ga u prodavnicama zdrave hrane.

Novo doba / HealthNutNews

Pročitaj još

Zašto treba zubima da zdrobite semenke dok jedete grožđe

U semenkama crnog grožđa nalaze se tri najjača biljna flavonoida, resveratrol, kvercetin. antocijanidi i proantocijanidi (OPC). …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *