Tuesday , December 1 2020
Naslovna / DRUŠTVO / CELOG ŽIVOTA NAS LAŽU: Nije teško spoznati istinu, teško je osloboditi se laži
Printskrin: YouTube/Total View

CELOG ŽIVOTA NAS LAŽU: Nije teško spoznati istinu, teško je osloboditi se laži

Istina nam se čini kao neka teško dostupna stvar, previše komplikovana da bi običan čovek mogao da je shvati, rezervisana samo za mudrace i filozofe. To je samo još jedna izmišljotina.

Istina nije komplikovana. Ali laži u koje smo uvezani jesu. Tako da, na neki način, zaista jeste potrebna velika mudrost, znanje i iskustvo da bismo spoznali istinu, ali samo zato što je prethodno neophodno da se oslobodimo laži. Istina se potom prirodno ukazuje i mi nemamo nikakav problem da je spoznamo.

Istina je uvek nešto realno i postojeće, dok je laž uvek fabrikovana, smišljena. Laži u koje nas je društvo ubedilo, toliko su pažljivo i pametno smišljene, da smo ih mi uzeli za istinu i sada ne možemo da saznamo pravu istinu.

Ako verujete da znate istinu, prava istina će za vas ostati zauvek skrivena. To i jeste cilj pažljivo fabrikovanih laži, koje su toliko prijemčive i naizgled ispravne, da je teško ne prihvatiti ih.

Printskrin: YouTube/THRIVE Movement
Printskrin: YouTube/THRIVE Movement

 

Laži slušamo svakodnevno u svakom obliku. Lažu nas na televiziji, lažu nas bankari, političari, poslodavci… celo društvo nas laže. Ali ono što je najgore, lagali su nas naši roditelji.

Naravno, nisu nas roditelji lagali zato što su hteli da nam naude, već zato što su i sami poverovali u laži. Prirodna veza između roditeljai deteta je takva da dete bezuslovno veruje roditelju te prirodno prihvata laž kao istinu i istina zato za njega postaje večna enigma, iako je deca prirodno znaju.

Šta raditi? Ako krenemo da razmrsimo klupko, doći ćemo do toga da sve laži u koje smo poverovali imaju jedan zajednički koren – ego. Ego je majstor laži, ego je odgovoran za sve laži, ego je i sam jedna majstorski osmišljena laž.

Ego je nepostojeća stvar. Supstancijalno, njega nema, on ima samo određenu pseudoegzistenciju pod određenim okolnostima. Te okolnosti su naši roditelji i nama važni ljudi. Oni su nam u detinjstvu rekli ko smo, kako se zovemo…

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Najgora stvar koja je posledica toga i najveća laž u koju smo poverovaali jeste da smo mi samo jedna svedena ograničena egzistencija. To bi bio naš ego. Ali naše biće niti je svedeno niti je ograničeno. Ali, niko ne želi da to spoznamo, jer kako bi društvo upravljalo moćnim, bezgraničnim bićima? A da postavimo sledeće pitanje? A zašto bi društvo uopšte upravljalo našim životima?

Dakle, uz pomoć ljudi oko nas, poverovali smo u laži o svetu i svojoj ulozi u njemu. Poverovali smo iskreno, uzeli laž kao istinu i time sebe zatvorili za pravu istinu.

Svi mi negde osećamo da nešto nije u redu sa ovim svetom, ali verujemo da svi treba da ulažemo napore da ga promenimo i napravimo bolji svet, međutim, samo stvaramo još jedan san o boljem svetu i time i dalje hranimo laži u koje verujemo. Taj san je tu da nas ubedi da smo cenjeni od strane drugih i da je ono što radimo ispravno i potrebno. Otuda sva moguća društvena priznanja, ordenje za rat i ostale medalje.

Snovi i iluzije mogu da umire naš um na neko kraće ili duže vreme, međutim, na kraju će se sigurno završiti razočaranjem. Svi mi, u nekom trenutku, moramo da se suočimo sa istinom, ali da bismo odložili taj trenutak, stare laži koje su se raspale, mi zamenjujemo novim. To radimo zato što se plašimo da odustanemo od svoje “ograničene egzistencije” (ega), jer verujemo da je to jedina egzistencija koju imamo. Sve drugo nam je nepoznato, a u to nepoznato nas je strah da kročimo.

Međutim, to nepoznato je jedina prava istina, a da bi nam postala poznata, moramo da se odreknemo onoga čime smo je zamenili. Jednom kada kročimo u nepoznato, ono postaje poznato i mi počinjemo da uviđamo da je to zapravo nešto što nam je oduvek poznato, samo smo zaboravili. Sve što treba da uradimo jeste da se setimo. Tada više neće biti nikakve mogućnosti da nam iko proda bilo kakvu laž!

Novo doba / TheMindUnleashed

Pročitaj još

Svako ko shvati ove dve velike istine, biće istinski slobodan

Možda izgleda kao nešto što je isuviše lako, jer ako treba shvatiti samo dve stvari, koliko …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *