Monday , November 30 2020
Naslovna / MUDROSTI / Budistički majstor otkriva 5 tehnika svesnosti koje će vam pomoći da nađete sreću u ljubavi
Foto: Wikimedia/Duc (pixiduc)

Budistički majstor otkriva 5 tehnika svesnosti koje će vam pomoći da nađete sreću u ljubavi

Thich Nhat Hanh je budistički monah iz Vijetnama. Rođen je 1926. godine i gazi desetu deceniju. Živi u Francuskoj i putuje Zapadom šireći misao Istoka, kako svojim predavanjim, tako i svojim knjigama kojih je objavio preko 100.

– Voleti ne znajući kako da volimo, povređuje osobu koju volimo – Thich Nhat Hanh

Kada se govori o svesnosti, biti svestan svog okruženja i samog sebe, to je moćna tehnika koji ne donosi korist samo vašem životu nego takođe i vašim vezama.

Legendarni vijetnamski budistički monah Thich Nhat Hanh napisao je celu knjigu, opisujući kako svesnost može da vam pomogne da naučite da volite. Sledi pet saveta ovog spiritualnog gurua:

1. Pokušajte da razumete svog partnera bez osuđivanja

– Kada zasadite zelenu salatu, ako ne raste dobro, ne krivite zelenu salatu. Tražite razloge zašto ne napreduje. Možda je potrebno đubrivo, ili više vode ili manje sunca. Nikad ne krivite zelenu salatu. Ipak ako imamo probleme sa našim prijateljima porodicom ili partnerom, mi krivimo drugu osobu. Ali, ako znamo kako da se pobrinemo za njih oni će rasti dobro, kao i zelena salata. Prebacivanje krivice nema pozitivan efekat uopšte. Takvo je moje iskustvo. Nema krivice, nema obrazloženja, nema argumenata, samo razumevanje. Ako razumete, vi ćete pokazati da razumete, možete voleti i situacija će se promeniti – Thich Nhat Hanh

Iz njihovih izraza lica do njihovog govora tela i reči, pokušajte da razumete šta vaš partner oseća bez osuđivanja. Bićete u mogućnosti da bolje razumete ko su i šta žele što će omogućiti vašoj vezi da se promeni.

Foto-ilustracija: pixabay.com

2. Ne budite previše privrženi i posesivni

– Morate voleti na takav način da se osoba koju volite oseća slobodno – Thich Nhat Hanh

Niko ne želi da bude kontrolisan ili zavistan. Umesto toga pustite ih i volite bez vezivanja svoje sreće za njih. Prava ljubav je kada se svaka osoba oseća slobodno i spremno da uživa u svakom trenutku. Biti posesivan je negativna emcija koja pokazuje nesigurnost u vezi.

3. Budite dobri jedan prema drugom

– Izvor ljubavi je duboko u nama i mi možemo pomoći drugima da shvate mnogo o sreći. Jedna reč, jedna akcija, jedna misao može smanjiti patnju druge osobe i doneti toj osobi radost – Tič Nat Han

– Saosećanje je glagol – Thich Nhat Hanh

Dobrota i saosećanje su seme zdrave veze. Ali to nije nešto što se samo desi. Potreban je trajni trud da biste bili dobri i saosećajni. Pobrinite se da mislite na svog partnera i saosećate kad god možete.

foto-ilustracija: pixabay.com

4. Izdvojite vreme za razgovor i razumevanje

– Mi zaista moramo da razumemo osobu koju volimo. Ako je naša ljubav samo voljna da poseduje, to nije ljubav. Ako samo mislimo na sebe, ako mi znamo samo svoje potrebe i ignorišemo potrebe druge osobe, mi ne možemo voleti. Moramo se zagledati duboko kako bismo videli i razumeli potrebe, težnje i patnje osobe koju volimo. To je osnov prave ljubavi. Ne možete odoleti da volite drugu osobu kada je zaista razumete, nju ili njega.

S vremena na vreme, sedite blizu onoga koga volite, uzmite njenu ili njegovu ruku i pitajte “Dušo, da li te razumem dovoljno? Ili činim da patiš? Molim te kaži mi kako bih mogao/mogla da te volim bolje. Ne želim da ti patiš, i ako radim to iz mog neznanja, molim te reci mi, kako mogu da te volim bolje, pa možeš biti srećna/srećan.” Ako kažete to glasom koji pokazuje vašu iskrenu otvorenost za razumevanjem druga osoba može zaplakati.

Ovo je dobar znak, jer to znači da se vrata razumevanja otvaraju i sve je moguće opet – Thich Nhat Hanh

Prava ljubav je razumevanje, pa se pobrinite da odvojite vreme svake nedelje da razgovarate jedno sa drugim. Ne plašite se da postavite teška pitanja.

5. Izrazite sebe autentično

– Pravo ljubavno pismo ispisano je unutrašnjim uvidima, razumevanjem i saosećanjem. Inače nije ljubavno pismo. Pravo ljubavno pismo može izazvati transformaciju u drugoj osobi i stoga u svetu. Ali, pre nego što izazove transformaciju u drugoj osobi, mora da proizvede transformaciju u nama. Za neka pisma potreban je čitav život da budu napisana – Thich Nhat Hanh

Ako želite da usrećite partnera, onda morate iskusiti to. Živite život prema svojim vrednostima i prema svojim strastima. Ne samo da će se poboljšati vaš kvalitet života, ali neizbežno će se poboljšati i njihov.

Novo doba

Pročitaj još

SAMO ZA DAME: Položaj Venere u vašem horoskopu otkriva kakvo je vaše srce

Žene od svega na svetu najviše vole ljubav i novac! Ako ste tipična žena, verovatno se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *