Sunday , November 29 2020
Naslovna / ŽIVOT / Saveti / AUTOHIPNOZA: Programirajte svoju podsvest i ostvarite sve što poželite
Foto-ilustracija: pixabay.com

AUTOHIPNOZA: Programirajte svoju podsvest i ostvarite sve što poželite

Autohipnoza ili samohipnoza, oduvek je bila okružena mitovima i predrasudama i do dan danas je ostala misterija za mnoge ljude. Teško je poverovati, ali njena primena može biti višestruka. Dugogodišnje migrene, hronični bolovi, strahovi, fobije, nedostak samopouzdanja, duvanska zavisnost i još mnogo drugih problema možete rešiti ovom metodom, bez ikakvih loših efekata.

Samohipnoza može biti ključ za promenu vašeg života, evo i kako.

U toku jednog dana, svako od nas bude u stanju hipnoze, bar nekoliko puta, a da pri tom nije toga ni svestan.

Na primer, kada vozite nekom poznatom rutom i stignete na odredište, a pritom se većine detalja tog putovanja i ne sećate. Kada ste potpuno fokusirani na neki film, kad slušate muziku… Primeri su brojni.

Samohipnoza vam donosi prirodno hipnotisano stanje uma, u kojem možete da rešite neki svoj problem, tako što ćete učiniti svoj um svojim saveznikom.

Ilustracija: targetedindividualscanada.com
Ilustracija: targetedindividualscanada.com

U današnje vreme, u nekim zemljama, dosta je primenjena kao zamena za anesteziju u lakšim medicinskim zahvatima i u otklanjanju bola posle hirurških operacija.

Samohipnoza vam može pomoći da se rešite zavisnosti pušenja i alkohola, da napravite dubinske promene i može da vas nauči kako da baratate lošim navikama, jačajući svoj um na prirodan način.

Ona vam može biti koristan alat za kontrolisanje zavisnosti, kad god vam to zatreba, kada osećate da ponovo padate u zamku zavisnosti, možete se usresrediti na prirodne tehnike relaksacije.

Kada ste u stanju hipnoze, ulazite u duboku relaksaciju, gde ste opušteni i psihički i fizički. U ovako prirodno opuštenom stanju, vaše telo prolazi kroz određene fiziološke promene, usporava se puls i smanjuje krvni pritisak.

Tada se podstiče stvaranje serotonina (hormon sreće), a smanjuje se nivo kortizola (hormon stresa). Kod svakodnevne primene samohipnoze, vaš nivo stresa prirodno se smanjuje, a efekat je dugoročan.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Jedan od najboljih oblika autohipnoze jesu autosugestije. Možda vam zvuči nerealno da ponavljajući sebi afirmativnu rečenicu tipa – moji bolovi u leđima nestaju svaki put kad udahnem duboko – može da pomogne, ali ako to radite svakodnevno, u stanju opuštenostisti, vaša podsvest će primiti poruku. Posle dužeg vremena svakodnevnog rada na taj način, biće dovoljno samo da udahnete duboko i bolovi će stvarno nestati.

Neće se to desiti preko noći, ali moć podsvesti je ogromna. Zato i ne možete tek tako promeniti već postojeći program, a to je bol. Svaku životnu situaciju posmatrajte kao jedan program podsvesti. Kod većine ljudi, ti programi se formiraju stihijski, bez ikakve njihove kontrole i uticaja. Međutim, ako ste uporni i svakodnevno sebi ponavljate istu rečenicu, podsvest će na kraju popustiti i promeniti program.

Ono što je ključno, to je da budete odlučni i u startu kažete sebi da ćete to raditi koliko god je potrebno da biste promenili program koji vam smeta, a onda zaista to i ispoštujete. Podsvest neće imati kud nego da se prikloni vašoj volji. Jednom kad napravite promenu, za vas više neće biti granice. Za prvi put je potrebno mnogo poverenja i truda, ali zato posle toga više nećete sumnjati i moći ćete da postignete bukvalno sve što je u domenu realnog.

Foto-ilustracija: Foter/Polygon Medical Animation
Foto-ilustracija: Foter/Polygon Medical Animation

Ako vam je teško da se opustite, krenite od sugestija za opuštanje. Recite sebi – svakim udahom i izdahom ja se oslobađam napetosti. Ako vam ni to ne ide, fokusirajte se na deo po deo tela i to ponavljajte prvo za stopala, pa potkolenice, butine, karlicu… i tako do vrata i glave. Kad osetite da ste se opustili, ponovite 10 puta sebi ono što želite da promenite u životu, kao da je to već tako. Dah može biti vaš saveznik, a možete i da brojite – jedan, ja imam hrabrosti da se suočim sa svojim strahom od …. i kad stignem do 10 strah će porpuno nestati …. dva, ja imam hrabrosti…. i tako do deset. Posle dužeg vremena ovakvog vežbanja možete ponoviti rečenicu samo jednom, prizvati iskustvo pređašnjeg vežbanja i zatim samo izbrojati do 10 polako.

Kod brojanja možete da primenite i gradaciju. Kako brojevi rastu, tako se događa i promena, a s brojem 10 promena je potpuna.

Primer – kad izbrojim do 10 bol će potpuno nestati: jedan, bol počinje da se smanjuje, dva… pet, bol je sada upola manji i sa svakim sledećim se smanjuje još više… 10, bol je potpuno nestao. Dajte sebi vremena da se unesete u svaku reč i svaki broj i osetite promenu. Koliko god ona bila mala, dragocena je. Vremenom će biti sve veća, a onde ćete postati majstor autohipnoze.

Novo doba / ExpandedConsciousness

Pročitaj još

TEHNIKA RUSKOG PSIHOLOGA: Prevaziđite sve svoje strahove u samo 3 koraka

Ruski psiholog Aleksandar Svijaš smislio je jednostavnu i veoma delotvornu tehniku, koja vam može pomoći da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *