Monday , November 30 2020
Naslovna / ŽIVOT / Ekologija i okruženje / 6 biljaka koje će vam poboljšati zdravlje, ako ih gajite u spavaćoj sobi
Foto-ilustracija: pixabay.com

6 biljaka koje će vam poboljšati zdravlje, ako ih gajite u spavaćoj sobi

Loš kvalitet vazduha u stanu, pogotovo u sobi gde spavate, predstavlja potencijalni rizik za zdravlje. Astma, alergije, zapaljenja, pa čak i rak može biti posledica lošeg kvaliteta vazduha.

Ako nemate novca za neki od modernih i skupih prečišćivača vazduha ili tražite neku prirodniju metodu, ovih šest biljaka će vam pomoći u tome.

1. Jasmin

Jasmin je biljka koja uspeva u toplijim klimatskim uslovima, ali može se gajiti i u zatvorenom prostoru, svuda gde ima dovoljno dnevnog svetla. Njegov miris može poboljšati kvalitet sna, a samim tim i celokupno stanje organizma.

2. Lavanda

Lavanda ne samo što miriše predivno, ona može pomoći u smanjenju anksioznosti i stresa, kod sporog pulsa, poboljšava san, a može čak i da umiri plač kod beba.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

3. Ruzmarin

Jedna studija kaže da je ruzmarin biljka koja može poboljšati vašu memoriju za 75%. Efekat se postiže kada ga protrljate kroz ruke i udišete njegov miris. Sem što će vam pomoći da ostanete fokusirani, on ima predivan miris koji pročišćava vazduh.

4. Aloe Vera

Aloja je pravi lider među biljkama kada je u pitanju pročišćavanje vazduha. Ona se nalazi na NASA-inoj top listi biljaka za proizvodnju i prečišćavanje kiseonika. Više kiseonika u prostoriji će vam pomoći da bolje zaspite i obezbediće bolji kvalitet sna.

5. Engleski bršljan

Bršljan je inzvanredna biljka koja vam može pomoći ako patite od astme ili imate problema s disanjem. Istraživanja su pokazala da bršljan može ukloniti 94% buđi iz vazduha i pomoći u olakšavanju simptoma alergija i astme.

6. Sanseverija – biljka zmija

Nju je nemoguće ubiti. Neke studije su pokazale da biljka zmija, kada se gaji u sobi, sprečava iritaciju očiju, respiratorne probleme, glavobolje i pojačava energiju.
Ako ne možete da gajite sve ili više biljaka u spavaćoj sobi, već imate mesta samo za jednu, onda to treba da bude biljka zmija. S njom nećete pogrešiti.

Novodoba / SimpleOrganicLife

Pročitaj još

KURKUMA! Lekovita biljka koju i nauka priznaje!

Kurkuma je jedan od retkih prirodnih sastojaka čije dejstvo i nauka priznaje! Brojna istraživanja u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *