Monday , November 23 2020
Naslovna / ALTERNATIVNA MEDICINA / 5 lekovitih biljaka koje će vam izlečiti telo i um
Foto-ilustracija: pixabay.com

5 lekovitih biljaka koje će vam izlečiti telo i um

Biljke se vekovima koriste u lečenju raznih bolesti, a mnoge od njih su i danas u upotrebi. Ovo su neke od najmoćnijih lekovitih biljaka, koje možete svakodnevno koristiti.

KURKUMA: Moćni lek koji nam priroda daje besplatno

Žen-šen

Žen-šen je biljka koja vam daje neverovatan energetski podsticaj. Utvrđeno je da pomaže u borbi protiv umora, naročito kod pacijenata obolelih od raka i jedna je od biljaka koja se najviše koristi u borbi protiv karcinoma. Žen-šen je naročito važan za modernog čoveka jer normalizuje sve telesne funkcije kad smo pod stresom.

Đumbir

Mnoge generacije unazad su otkrile lekovitu moć đumbira za različite bolesti. Đumbir je bogat sumporom, a sumpor je neophodan za izgradnju i oporavak tkiva. On prirodnim putem povećava cirkulaciju krvi, otklanja toksine i regeneriše tkivo koje je napadnuto bolešću.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Crni čaj

Listovi crnog čaja se koriste u terapiji regulisanja niskog krvnog pritiska, smanjuje rizik od srčanog udara i pomaže u borbi protiv bolesti srca. Crni čaj okrepljuje, umanjuje osećaj umora, utiče na bolji rad mišića i refleksa. Zahvaljujući kofeinu poboljšava se funkcija disanja, što doprinosi tome da čovek lakše diše i prijatnije se oseća.

Cimet

Cimet je začin koji svi znamo i volimo, ali on ima svojstva veoma značajna za naše zdravlje. Balansira šećer u krvi, tako da, ako ste dijabetičar, nije na odmet da svaki dan pojedete malo cimeta. Bogat je gvožđem, kalcijumom, manganom, cinkom i bakrom. Cimetu ima i salicilata koji snižavaju temperature i deluju protivupalno.

Foto-ilustracija: pixabay.com
Foto-ilustracija: pixabay.com

Neven

Cvetovi nevena sadrže karotenoide, koji su među od najmoćnijim antioksidansima na svetu. U laticama nevena ima i žutog alfa-karotena i narandžastog beta karotena. Najviše se koristi u lečenju digestivnog trakta, normalizuje rad jetre, žuči, zaceljuje ranice na želucu i dvanaestopalačnom crevu, smiruje upale debelog creva. Dobar je u borbi protiv gnojnih infekcija, koristi se za nervozu, uznemirenost i nesanicu i smanjuje menstrualne grčeve.

Novo doba

Pročitaj još

Voće i povrće leči organe na koje liči

Priroda ima svoje čudne načine da oblicima i formama reguliše sve procese. Naši hormoni, enzimi, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *