Tuesday , December 1 2020
Naslovna / ALTERNATIVNA MEDICINA / 10 signala koje nam naše telo šalje kao upozorenje da nešto treba da preduzmemo
Foto-ilustracija: pixabay.com

10 signala koje nam naše telo šalje kao upozorenje da nešto treba da preduzmemo

Ljudsko telo je jedna od najsloženijih, ali dobro dizajniranih, mašina koja može da funkcioniše, popravi i razvije se bez mnogo napora. Kao i svaka sofisticirana mašina, telo ukazuje kada i gde je potrebna pažnja i popravka.

Međutim ignorisanje očiglednih zdravstvenih pokazatelja koji pozivaju na našu pažnju, nikada nije dobra ideja.

Za sve što izgleda da nema neki veliki uticaj na vaše telo, moglo bi biti životna pretnja.

Tamni kolutovi oko očiju – podočnjaci

Legenda kaže da se podočnjaci pojavljuju zbog nedostatka sna. Ljudskom telu treba 7-8 sati odmora i odsustvo ovog odmora može da izazove tamne i naduvene oči. Međutim nedostatak odmora nije jedini uzročnik podočnjaka. Takođe se dešava i zbog anemije.
Kada telo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca, koža ispod očiju postaje tamna. Pa, proverite to.

Promena boje na prstima

Ovo je uobičajen problem koji često ostaje neprimetan. Promena boje kože prstiju je simptom Raynaudov sindrom – stanje gde niska temperatura uzrokuje grčeve u krvnim sudovima, odakle promena boje.

Zamagljen vid

Ovo je veoma čest problem. Ovo se obično dešava kada oči postanu umorne. Kada vam se vid zamuti ako želite da pročitate nešto sa uobičajene daljine. Na kraju, vaš vid počinje često da se magli dok gledate u nešto.
To je znak astigmatiznma ili kratkovidosti.

Mrljice na očima

Mrljice mogu da se pojave u različitim oblicima i pod različitim vetlom: mogu da se pojave kao tačkice ili linijice.
Često se pojavljuju iznenada, najviše u prisustvu jakog svetla. Ako ih viđate često, to je ozbiljan pokazatelj da biste mogli razviti kataraktu ili neko drugo očno oboljenje.

Krčanje creva u stomaku

Krčanje nastaje prirodnim procesima u crevima. Međutim, česta pojava takvih zvukova može značiti da je nešto pogrešno u funkcionisanju creva.
Ako je praćeno bolom, trebalo bi odmah otići kod lekara.

Ljuštenje kože

Ovo može biti zbog raznih razloga , od nedostatka vitamina u organizmu pa do gljivične infekcije. U slučaju da vam se to dešava počnite sa zdravom uravnoteženom ishranom, međutim ako imate i svrabež treba da posetite dermatologa- rani staadijum raka je sličan ovoj pojavi.

Delimičan gubitak čula mirisa

Osećaj mirisa smanjuje se sa godinama ili usled oštećenja nervnog sistema. Ako ste relativno mlađa osoba onda ukazuje na prehladu ili virusnu infekciju.

Podrhtavanje očnih kapaka

produženo podrhtavanje kapaka može biti od umora. Može pomoći ako operete oči sa hladnom vodom natopljenim tuferima(vatom). Ako se nastavi u nekom dužem periodu, mogao bi biti znak da postoji problem u nervnom sistemu.

Zujanje u ušima

Tinitus je osećaj zujanja i zvonjave u ušima. Ovo se gotovo nikad ne uzima za ozbiljno kao zdravstveni alarm za uzbunu, međutim pojava zvonjave u uvetu moglo bi biti oboljenje uma ili nervnog sistema. Najrasprostranjeniji uzrok mogli bi biti dugačko izlaganje glasnim zvukovima, kao i stalna upotreba slušalica za slušanje muzike. Ovo su rani znaci delimičnog oštećenja sluha.

Iščašenja ramena

Nekim ljudima je rameni zlob labav i mogu da ga pomeraju u neobično mnogo pravaca.
To može biti slučaj da su pojedinci jednostavno rođeni sa veoma fleksibinim ligamentima ili je možda izazvano sportskom povredom. U oba slučaja ovo je opasno stanje i moglo bi dovesti do povreda ili artritisa.

Novo doba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *